Обережно! Спека!

06.08.2019 15:58

1Спека, яку відчуває на собі останнім часом населення України, негативно впливає  на стан здоров’я людини, на  виконання трудових та посадових обов’язків. Перегрівання (головний біль, занепокоєння, нудота, втома,млявість,сонливість, ступор тощо) на робочому місці збільшує ризик настання нещасних випадків на виробництві.Щоб запобігти погіршенню стану здоров'я і травматизму від теплового удару, наполегливо рекомендуємо:

РОБОТОДАВЦЯМ.

Забезпечити належну увагу та контроль за дотриманням вимог діючого законодавства щодо створення безпечних умов праці під час виконання робіт при дії високих температур зовнішнього середовища:

• перевірити забезпечення (забезпечити) працівників спеціальним одягом, у тому числі головними уборами  (бажано з натуральних тканин) за відповідними розмірами та контролювати його використання; 

• забезпечити в робочих приміщеннях мікроклімат, що відповідає фізіологічним потребам організму працюючих, із врахуванням енергетичних витрат на виконувану роботу;

• перевірити наявність (доукомплектувати) медичні аптечки на робочих місцях;

• скласти розклад роботи так, щоб працівники регулярно відпочивали в охолоджуваних приміщеннях або у тіні та при виконанні тяжкої роботи збільшувати перерви, щоденно регулювати графік роботи зміщуючи час роботи у більш прохолодний період доби, збільшити кількість технологічних перерв; 

• зменшити фізичне навантаження працівників, за можливості використовувати механізацію або залучати додаткових робітників;

• проводити постійний моніторинг стану погодних умов і при їх погіршенні негайно повідомляти працівників, які здійснюють роботи на відкритому повітрі та вживати відповідні заходи; 

• обмежити допуск до роботи в умовах підвищеної температури осіб молодше 25 і старше 40 років;

• не допускати до роботи працівників у хворобливому або стомленому стані;

• за можливості не проводити роботи на відкритому повітрі, якщо температура повітря сягає вище 37 °С; 

• забезпечити працівників якісною охолодженою водою (напоями), які б знаходилися поруч з робочим місцем (разом з потом з організму людини виділяються солі та мікроелементи, тому слід дотримуватися питного режиму, - пити часто і невеликими порціями (вживати підсолену воду, мінеральну лужну воду, кисломолочні напої (знежирене молоко, молочна сироватка), соки, вітамінізовані напої);

• оснастити техніку (комбайни, трактори, автомобілі тощо), що в'їжджає на територію з високою пожежонебезпекою (нафтобази, АЗС, сільгоспугіддя) справними іскрогасниками (якщо їх немає у самій конструкції труби), та обладнати первинними засобами пожежогасіння;

ПРАЦІВНИКАМ.

• дбати про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я інших працівників в процесі виконання трудових обов’язків, у разі погіршення власного самопочуття або виявлення його ознак у інших негайно повідомляти про це безпосереднього керівника або лікаря;

• виконувати вимоги інструкцій з охорони праці, правил внутрішнього трудового розпорядку;

• дотримуватися вимог пожежної безпеки (за підвищеної температури навколишнього середовища зростає ризик виникнення пожеж); 

• використовувати не тісний спецодяг та спецвзуття, бажано з натуральних матеріалів, весь тулуб і плечі мають бути закритими (помилковою є думка, що тіло має бути максимально відкритим, вентиляція і поглинання поту повинні бути забезпечені, спецодяг та спецвзуття має бути вільним, не надягайте обтягуючий одяг, він сприяє перегріванню);

• не їсти продукти, що зігрівають зсередини, наприклад, мед і сало (варто обмежити вживання важких та жирних продуктів на зразок м'яса, тому що перетравлення важкої їжі викликає підвищення температури тіла і посилює потовиділення, охолоджують організм і допомагають адаптуватися до спеки продукти з легким терпким смаком (хурма або банани), перевагу надавати овочевим і фруктовим стравам);

• ретельніше дотримуватися особистої гігієни, бути уважнішими, обережнішими при покупці та вживанні продуктів, що швидко псуються (до них відносяться всі молочні продукти, готові вагові салати, випічка з кремом, варена ковбаса, риба - свіжа і слабосолона, вироби з м'ясною начинкою);

• не купатися у незнайомих не обладнаних для купання місцях;

• охолоджувати повітря при виконанні робіт у приміщеннях кондиціонером або шляхом подачі зовнішнього повітря вентиляцією (в охолоджуваних приміщеннях температура повітря має бути 24-25°C, аби уникнути негативного впливу на організм великого перепаду температур). 

Нагадуємо:

Працівник має право відмовитися від дорученої роботи, якщо створилася виробнича ситуація, небезпечна для його життя чи здоров'я або для оточуючих людей (про це обов'язково повідомити безпосереднього керівника або роботодавця, за період простою з вказаних причин, які виникли не з Вашої вини, зберігається середній заробіток);

 
free pokerfree poker
© Більмацька районна державна адміністрація, Запорізька область, Україна